Starbucks föds

Caféer har länge funnits runt om i världen och den kaffe kultur som började nere i mellanvästern togs snabbt med till övriga världen och blev lika populär där. Man öppnade kaféer där man sålde kaffe och tilltugg, oftast något sött. Nu för tiden finns det enskilda kaféer över allt men det har även dykt upp större internationella kedjor som de flesta känner till. Det bekväma i att kunna sätta sig med en kopp kaffe vart man än är och känna igen sig gör en stor skillnad för avkopplingen man får.

Tre student vänner

1971 slog en av dessa kedjor upp sina dörrar till sin allra första butik i Seattle, denna öppnades av tre män som möttes när de studerade på University of San Francisco. Engelsk läraren Jerry Baldwin, historieläraren Zev Seigl och skribenten Gordon Bowker inspirerades att sälja högkvalitativa kaffebönor och utrustning från rost entreprenören Alfred Peet, detta efter att han lärt dem sin stil av rostning. Företaget tog sedan sitt namn efter styrmästaren i boken Moby-Dick, Starbuck efter att ha övervägt namnen Cargo House och Pequod.

Namnet blir till

Bowker kommer ihåg hur en man som han drivit en reklamfirma med ansåg att ord som började med ”st” var kraftfulla, därför började grundarna tillsammans brainstorma fram en lista med ord som började med just st. Någon av dem drog sedan fram en gammal gruvkarta över Cascade Range och fann där en gruvstad som hette Starbo, detta fick Bowkers tankar att genast gå till karaktären Starbuck från Moby Dick. Det första Starbucks som öppnade i Seattle låg på samma ställe i 5 år, sedan flyttade det till 1912 Pike Place, där ligger det kvar än idag. Under denna tid sålde de endast kaffebönor, de bryggde inte en enda kopp kaffe själva och sålde utan det enda kaffe som bryggdes i affären var gratis prov för kunderna att smaka på. Till en början köpte de gröna kaffebönor från Peet´s, men efter ett år började de handla direkt från odlarna.

Snabb expansion

Under 1984 köpte grundarna av Starbucks upp Peet´s, kaffeförsäljningen i landet sjönk men försäljningen av specialkaffe steg. 1986 drev företaget sex butiker i Seattle och hade dessutom precis börjat sälja espresso kaffe. Året efter sålde grundarna Starbucks kedjan till den tidigare chefen Howard Schultz som döpte om sitt Il Giomale kaffe till Starbucks och började snabbt expandera. Samma år öppnades den första butiken utanför Seattle på Waterfront Station i Vancouver, British Colombia och Chicago, Illinois. Redan 1989 fanns det 46 butiker och Starbucks rostade över 907kg kaffe. Vid tidpunkten för dess premiär på aktiemarknaden 1992 hade företaget ett värde av $271 miljoner. Introduktionen på aktiemarknaden gjorde att företaget expanderade fort och aktieägare kunde snabbt få tillbaka 100% av det de köpt sin andel för. Det tog inte lång tid för företaget att expandera internationellt och idag kan även vi här i Sverige njuta av en kopp Starbucks kaffe på flera ställen i landet, och nog känns det allt lite speciellt när man har en s välkänd mugg i handen och vet att där i finns det helt fantastiskt gott kaffe att njuta av.

Starbucks Seattle

Du kanske också gillar