Sommarvärmens kafé

Caféer som finns i sina lokaler året om är alltid ett bra ställe att vända sig till när man behöver en paus i vardagen eller i den shoppingtur man varit ute på. Hit kommer affärsmän och kvinnor för möten över en god kopp kaffe, studenter som behöver en neutral plats att plugga på kommer hit för att slippa stressen det kan innebära att vara hemma eller i skolan. Trötta lärare som behöver ett miljöombyte tar sig till ett café för att rätta prov eller läxor som hemma kan kännas som ett stressfyllt moment, författare och andra yrkesgrupper som använder sig av datorer i arbetet slår sig mer än gärna ner på en trevlig plats där de kan serveras gott kaffe och begrava sig i arbetet till sorlet från de andra gästerna.

Närproducerat

Men något av det mysigaste är de små kaféer som dyker upp under sommaren. På mindre gårdar och idylliska samhällen ställs på sommaren bord och stolar ut i trädgårdar och ett mindre utbud av hembakat och dryck säljes, oftast till ett lägre pris än andra ställen. På mindre gårdar säljer de ibland korvar och kött i en mindre skala som producerats lokalt. Men att köpa en kopp kaffe och sätta sig ner i trädgårdsmöblerna, vilka oftast inte matchar varandra alls utan mer är olika set man köpt in begagnat, ger en fantastisk charm och mysig stämning.

En idyll i sommaren

Jag kommer ihåg ett sådant ställe som jag var på i somras på Tjörn, vi körde runt och jag blev visad denna vackra miljö jag aldrig tidigare besökt. Till en början stannade vi på ett gårdscafé där vi insöp historien de hade att berätta om denna gamla gård och tog en kopp kaffe, för att sedan fortsätta längre in på ön. Mitt i vad jag tyckte var ingenstans kom vi fram till en gård där gäss gick fria på samma ställe som man kunde sätta sig ner med sitt fika. Här var det hembakat och kaffe som gällde och den klarblå himmel tillsammans med de idylliska små husen, de små grusvägarna och de vita trädgårdsmöblerna skapade en känsla av Bullerbyn.

En plats för avkoppling

Jag tillhör dem som gärna sätter mig på ett av de noga inredda kaffekedjorna som finns runt om i landet, öppningen av Espresso House här i min lilla håla var som en fantastisk julklapp. Men det är något alldeles speciellt med att kunna ta sig till ett sådant där sommarkafé där ingen bryr sig om vad du har på dig. Där ingen kommer döma dig för att du lägger en timme av ditt liv åt att göra absolut ingenting förutom att njuta av lugnet från denna mysiga plats.  En sommaridyll som sätter ett leende på läpparna hos både stora och små, där man får känslan av att ha sitt eget sommarställe för en liten stund även fast man vet att man inte har råd med det. Det är en lyx i vardagen som alla borde få uppleva, den stressreducering det ger är viktigt för oss alla så vi kan fungera normalt i en vardag.

En plats för avkoppling

Du kanske också gillar