Om Long Black, Vienna och Irish Coffee

Som ni kanske redan vet så finns det ett brett utbud utav kaffedrycker att välja mellan. Dryckerna skiljer i styrka, storlek och även ingredienser. Nu kommer vi till tre mindre vanliga kaffedrycker, även kaffedrinkar, som sticker ut ifrån mängden.

Long Black

En kopp Long Black kommer ursprungligen ifrån Australien. Denna dryck är mycket lik en Americano, dock så görs en Long Black genom att man häller en dubbel shot espresso över hett vatten. För dem som inte vet görs en Americano på omvänt vis, genom att man häller vatten över en espresso shot. En väl gjord Long Black har även en lite tjockare, fyllig crema på toppen. Detta sätt att tillverka drycken ger den också en starkare smak än en Americano. Vattnet till denna kaffedryck värms upp med hjälp utav espressomaskinen och lyckas man få till en perfekt Long Black så ska den vara redo att drickas direkt efter tillverkning, alltså inte för varm och inte för kall.

Vienna

En kopp Vienna skiljer sig ifrån andra kaffedrycker genom sin bas gjord utav grädde, istället för mjölk och socker. För att tillverka denna dryck så behövs inget mer än två shots stark espresso och vispgrädde. Grädden hälls över espresson upp till toppen av glaset eller koppen och många väljer också att toppa av drycken med riven choklad ovanpå. Denna sortens kaffe kommer ifrån, precis som namnet: Vienna, alltså Wien i Österrike. Däremot är det inte bara denna variant som går under namnet Vienna Coffee utan det gör även en hel lista med österrikiska namn. Bland dessa så finns bland andra: ”Brauner”, som står för en vanlig kaffe med mjölk, ”Mokka”, vanligt svart kaffe, samt ”Kapuziner”, som är en kaffe med en skvätt skummad mjölk. Med detta sagt, det är viktigt att vara mer specifik i vad det är man vill ha när man beställer en Vienna. Framför allt om man är i Österrike, då det lätt kan missuppfattas för något helt annat än det man förväntar sig.

Irish Coffee

Irish Coffee är annorlunda gentemot andra kaffedrycker då den innehåller alkohol. Detta ger såklart Irish Coffee en annan publik mot vad annat kaffe gör. Dock så är denna kaffedrink inte särskilt stark i smaken, vilket gör att även den som inte tycker så mycket om alkohol kan uppskatta den. Drinken görs utav kaffe, farinsocker, vispgrädde och irländsk whiskey. För tillverkning utav drinken häller man till att börja med nybryggt kaffe i ett glas tills att det fyller ungefär tre fjärdedelar. Sedan tillsätts cirka en matsked med farinsocker som rörs om tills att det löst upp sig i kaffet. Efter detta kommer den essentiella whiskyn, många använder ungefär 4 centiliter per drink, för att till slut toppa av med vispad grädde på toppen. Drinken ska serveras och avnjutas varm. Irish Coffee uppfanns i Irland utav en man vid namn Joe Sheridan under 1940-talet. Både innan och efter denna uppfinning har ett flertal varianter utav drinken tillkommit. Bland annat finns något som kallas Irish Espresso, en drink som görs utav whiskey, socker, espresso samt skummad mjölk.

 

Irish Coffee

 

Du kanske också gillar