Kanadas älskade kaffe

Pratar jag med min kanadensiske vän och nämner hur jag åter igen dricker en kopp kaffe så rynkar han på näsan åt mig, där dricks minsann inget kaffe utan ska det vara något så får det bli te. Diskussionerna har varit många om just detta ämne och jag måste väl erkänna att det är lite extra roligt att retas ibland, framförallt när han motvilligt erkänner hur han gärna tar en kopp ibland. Men det är inte vilket kaffe som helst som går an då, ska det vara något så ska det vara Tim Hortons. Där stannar han ganska ofta med sina kollegor för att köpa med sig en kopp kaffe på vägen, det är kanske inte så konstigt då just denna kedja verkar vara väldigt populär hos kanadensarna.

Kaffe on the go

Kedjan klassas som snabbmat men medan vi i Sverige tvekar innan vi kliver in på ett sådant ställe för att köpa oss en kopp kaffe, så stannar kanadensarna väldigt gärna till på Tim Hortons. Här är det inte bara kaffet som är gott utan även deras berömda donuts, faktum är att är Miles G. ”Tim” Horton startade det hela så hade det namnet Tim Horton Donuts. Grundaren var en ishockey spelare med en kärlek till kaffe, han spelade i den nationella hockey ligan från 1949 fram till sin död i en trafikkollision år 1974.

Dubbla karriärer

Duktig på både hockey och kaffe mötte han den  före detta Hamilton polisen Ron Joyce, som tog över verksamheten på den första restaurangen år 1965. Detta innebar nya satsningar för företaget som satte igång med etableringen, redan två år senare hade man öppnat ytterligare två Tim Hortons och dessa två män blev heltids kompanjoner. Detta blev dock inte alltför lång varit då Horton tragiskt nog dog i olyckan, Joyce tog då över hela företaget efter att ha köpt ut Hortons familj för $1 miljon. Med sina 40 restauranger började han utveckla kedjan, han expanderade geografiskt och tog en titt över produktsortimentet. Man nådde på under 20 år hela 500 restauranger och det var många oberoende munkbutiker och mindre kedjor som förlorade sina kunder, men samtidigt som de kanadensiska försäljningssiffrorna ökade och gick om de andra i världen.

Namnändring

Man såg till att ändra namnet på företaget som till en början registrerats som Tim Donut Limited, istället bytte man namnet till TDL Group Ltd som ett försök att diversifiera företagets verksamhet. Ordet donut försvann och man var fri att lägga till annat på menyn och nå ut till en än mer bredare kundkrets. Apostrofen ovanför s försvann från de flesta skyltar för att följa lagarna om detta, i en del områden är det förbjudet att använda och redigeringen gjorde så en enhetlig skylt kan användas i hela Kanada. Det är allmänt känt att enlighet lockar mer människor, man går gärna till det som är bekant. Vill man inte sitta ner och ta en kopp kaffe just på restaurangen själv så kan man alltid kika in och köpa med sig kaffet hem, tillskillnad från många andra liknande kedjor säljer man nämligen kaffet som här serveras så kunderna kan dricka det hemma.

Du kanske också gillar