Kaffesorter

Kaffe sägs ju vara livets dryck och det är nog de flesta beredda på att hålla med om. Kaffe fint i alla dess smaker, former, märken. Kaffe är rostade bönor eller bär faktiskt som växer på en buske.
De mest kaffedrickande länderna är Sverige och Finland.

Kaffets ursprung

Redan för 2000 år sedan var kaffe populärt i främst Etiopien, på 1600 talet nådde kaffet Sverige och inte förens på 1800 talet tog kaffet en stor fart framåt i samband med Afrikas kolonisering ihop med Sydamerika där man kunde förse en stor mängd bönor. Kaffekonsumtionen per invånare om året är cirka 10 kilogram.
7,4 ton kaffebönor producerades år 2010, Vietnam, Brasilien, Indonesien, Colombia och Etiopien är de flesta odlarländerna. Det finns omkring 100 olika kaffesorter i Coffea släktet.  Det finns tre olika arter av kaffe som odlas och det är arabiskt kaffe, liberiakaffe och robustakaffe, några få ytterligare arter finns och de odlas främst i Afrika. De viktigaste arten bland dessa tre är det arabiska kaffet, det har den bästa smaken, robustakaffe har istället den högsta halten av koffein, koffein är ett ämne som innehåller adenosinreceptorantagonist, detta ämne blir koffein i kroppen. Robustabönon är den sorten som bland annat används i espressokaffe. När kaffet kom till Sverige 1685 så såldes kaffet enbart på apotek då man ansåg att det lindrade smärta och botade sjukdomar. En myt som cirkulerade på 800-talet är att en herde vid namn Kaldi såg sina getter äta dessa kaffebär och han påstod att getterna fick en ovanligt hög energi men som sagt det har inte påtalats om detta så det anses som en myt.

Riksdagens beslut år 1756 var att kaffe skulle vara olagligt, den som sågs med kaffe kunde få böter, detta var en hämnd ifrån bondeståndet eftersom att hembränning av  brännvin hade blivit förbjudet i Sverige.

Hur framställs en god kopp kaffe?

I själva bäret så finns bönan som man framställer kaffe av, en duktig och engagerad bönplockare kan plocka upp till 7 korgar, ett vanligt förekommande problem är att plockare ibland plockar de gröna bären och de är inte mogna utan det är de bär som är röda man ska plocka, ett halv taskigt kaffe med inte så bra kvalité innehåller en blandning av röda och gröna bär.

Hur framställs en god kopp kaffe?

Fruktköttet avlägsnas från själva bönan och förbereds sen för torkning, en böna ska torka för att framhäva smak och doft. En annan del av processen så ska de blötläggas och skrubbas, ibland kanske även någon annan mekanisk metod. Den andra processen så låter man fruktköttet vara kvar, allt ska bara torka och tillochmed jäsa. Alla kaffebönor ska sedan soltorkas på ett sten eller betong golv, bönorna krattas sedan runt så att alla blir ordentligt torkade. Idag finns det olika sorters kaffemärkes och även kaffebryggare, för använde man sig av en kaffekokare på spisen eller perkolator. Nu idag finns allt från vanliga kaffebryggare till kaffemaskiner där själva kaffet har ersatts mot en portionsbehållare för endast en kaffe kopp, i en bryggare bryggs det ofta en kanna som räcker till flera personer.

 

Du kanske också gillar