Kaffeodling och kaffesorter

På 400-talet satt en etiopisk herde vid namn Khaldi och lade märke till att hans getter blev energiska när de åt av en viss sorts röda bär. De hoppade och skuttade runt. Khaldi blev nyfiken.

Han plockade en säck av bären och tog dem med till ett kloster i närheten. Munkarna ansåg bären oätbara men provade att koka en dryck av dem. De blev lika fulla av energi som getterna. Världens första kopp kaffe var född. Klostret kom att kallas ”Det vakna klostret” på grund av kaffets uppiggande verkan.

Kaffets segertåg

Kaffet gjorde omedelbar succé runt om i världen. Drycken färdades från Arabiska halvön och Mellanöstern, vidare till Turkiet och därifrån Europa. Om drycken fick drickas eller ej diskuterades i början. När påve Clemens VIII tillät kaffet gjorde drycken snabbt ett segertåg i världen. Numera är de nordiska länderna ledande kaffekonsumenter med Finland i topp på cirka 12 kg kaffe per person och år. Svenskarna ligger inte långt efter med en genomsnittskonsumtion av 3 koppar per dag. ”Swedish fika” har till blivit ett internationellt begrepp. Kaffe är idag världens populäraste dryck. Det dricks till och med mer kaffe än vatten!

Varmt, fuktigt, högt

kaffen arabica växten

Kaffe odlas i ungefär åttio länder, alla kring ekvatorn. Frost och kyla är kaffebärets fiende. Nederbörden ska vara hög och temperaturen får inte understiga 24 grader för till exempel Arabica-bönan. Brasilien, Colombia och Vietnam är de största odlarna. Kenya, Indonesien och Indien är andra stora kaffeproducenter. Det finns cirka sextio olika kaffesorter, men endast två är av kommersiell betydelse – Arabica och Robusta. Arabica anses vara den bästa bönan och växer på hög höjd. Busken är svårodlad och bären måste plockas en och en för hand. Smaken är mild och fin. Robusta, som inte kräver lika hög temperatur och höjd över havet, går åt det beskare hållet. Robusta innehåller också dubbelt så hög koffeinhalt. I Colombia odlas de bästa bönorna på bergssluttningar. Luftfuktigheten är hög och jorden är bördig. Här odlas uteslutande Arabica, som anses vara den bästa kaffebönan. I Etiopien, kaffets ursprungsland, odlas kaffe i stor utsträckning. Det syrliga kaffet som produceras här älskas av etiopierna själva.

Rostning från ljust till mörkt

Man skördar bären, som är stort som ett körsbär, precis när de skiftar från grönt till rött. Det är kärnorna i bären man vill åt. För att komma åt dem finns två metoder, den våta och den torra. Den våta innebär att man lägger bären i vattenbad för att sedan fermenteras. Vid den torra metoden torkar man bort fruktköttet i solen. När allt fruktkött är borta tvättas och poleras bönorna. De sorteras in efter storlek och färg. Vid rostningen kommer hela bönans arom och smaker fram. Vid en temperatur av 204 grader ”poppar” kaffebönorna och blir dubbelt så stora. Då är bönorna oljiga och gyllenbruna. En kort rostning på 7-8 minuter ger en ljusare böna och smak, 14 minuter eller längre tids rostning ger en mörkare och beskare smak. Hur fint eller grovt bönorna ska malas beror på hur kaffet ska tillredas. Espresso vill ha en fin malning, ungefär som mjöl, kokkaffe kräver grövre malning och bryggkaffe däremellan.

Du kanske också gillar