Kaffe och hälsa

Den varma, mörka och energiskapande dryck som känns igen som Kaffe, kom ursprungligen från ett område i Etiopien. Kaffe kom till Sverige 1685, och idag är den en del av vardagen för de allra flesta svenskar. Man dricker kaffe innan jobbet, på jobbet, efter jobbet och efter middagen. Man dricker kaffe med sina kollegor, sina vänner, på sin dejt. Den genomsnittliga svensken dricker 9 kilo kaffe på ett år. Men- är kaffe hälsosamt?

Kaffe och formen

En undersökning gjord av iform, läggs flera olika hälsoeffekter fram. Bland annat ska kaffe vara bra för fettförbränningen i kroppen, och på så vis påverka kroppens form. Koffeinet i kaffe gör att pulsen i kroppen stiger, nervsystemet, hjärtat och kretsloppet påverkas och på så vis även kroppens förbränning och nedbrytning av föda. Undersökningar har genomförts som bevisar att ökat konsumtion av kaffe gjorde att de medverkande i undersökningen gick ner i vikt. Dock inte särskilt mycket, under tolv år gick de ner i genomsnitt 0,5 kilo. Kaffekonsumtion kan därför inte ses som en bantningskur. Dricker man kaffe varje dag vänjer sig kroppen vid den förbrännande effekten. Kaffe är därför inte skadligt för blodtrycket heller.

Kaffe och cancer

Kaffe är även effektivt mot cancer. Kaffe är mest känd för sitt höga koffeininnehåll men det innehåller dessutom väldigt många antioxidanter. Antioxidanter är kemiska föreningar som motarbetar fria radikaler i kroppen, och fria radikaler skadar cellerna. En av de antioxidanterna som finns i kaffe heter chlorogensyra, och denna tros av forskare kunna ge ett förebyggande skydd mot cancer. Den kan skydda mot cancer som utvecklas i tarmarna, i levern, i äggstocken och i mun och hals. Det finns forskning som stöder att kvinnor som har bröstcancer i släkten minskar risken att få cancer om de dricker just kaffe. Det negativa dock, är att stor konsumtion av kaffe kan i sin tur öka risken för cancer i urinblåsan.

Kaffe och cancer

Kaffe och diabetes

En annan positiv effekt av kaffe, är att den minskar risken för människor (i riskzonen) att få diabetes typ-2. Diabetes typ-2 drabbar ofta vuxna människor, och kan vara ett resultat av övervikt eller en ohälsosam livsstil. Studien om diabetes och kaffe kommer ifrån USA, och testet gjordes på kvinnor som befann sig i yngre vuxen ålder. Resultatet var att de kvinnor som drack minst fyra koppar kaffe per dag, blev mindre troliga att drabbas av typ-2 diabetes. I andra undersökningar visade det sig att risken blev ännu mindre för män som drack kaffe. Undersökningarna gjordes på människor som redan befann sig i riskgruppen för diabetes.

Kaffe och magsår

Kaffe har dock en mörk sida också. Även om den inte kan orsaka magsår, kan den öka risken för att få magsår om man sedan innan har en känslig mage. För mycket kaffe kan även leda till problem som ökat stress och onormal nivå av adrenalin i kroppen. Man kan få skakningar, irritationer och illamående. Men, undersökningar visar, att om man håller sig till tre koppar per dag, ökar möjligheten till positiva effekter från kaffet och minskar risken för att drabbas av de negativa.

Du kanske också gillar