Kaffe i vacker miljö

Placerat på ett av de vackraste ställen vårt land har att erbjuda hittar man Sundsby säteri, på ön Mjörn i Tjörns kommun. Med endast en 5 minuter kort biltur från Stenugnsund kommer man till detta paradis som verkar ha frusit fast i tiden. Mitt bland en stor variation av natur hittar man en härlig park inbäddad av bergen, lövskogarna och havsvikarna. Ja mer idylliskt och harmoniskt än så är det svårt att få det.

Ensam arvtagerska

Säteriet, som har anor redan från 1300-talet har en intressant historia, men själva säteriet grundades på 1500-talet och det är Margareta Huitfeldt som man kopplar stället till. Denna kvinna föddes 1608 på en gård i södra Norge, men tidigt i livet blev hon moderlös och fick den jylländska adelsdamen Maren Eriksdatter Schram som styvmor. Hit flyttade hon med fadern 1622 då han gifte om sig, men hon hade även beretts ett andra hem hos sin mormor, fru Gurre Freen på Sundsby. Mormodern dog tre år senare och lämnade Margareta som den enda arvtagare till Sundsby och alla de andra gårdar som hörde till.

En förmögen kvinna

Som enda barn och ensam arvtagare besatt hon stora egendomar, dessa ökade när hon 1651 blev änka. När Bohuslän blev svenskt 1658 var hon en förmögen kvinna som ägde flera gods. Hennes enda arvtagare dog endast 19 år gammal på en resa i Frankrike, men innan detta hade han skrivit ett brev till sin mamma och bett henne skänka en del av sitt gods eller en summa pengar till de fattiga skolbarn och studerande ungdomar i Bohuslän. Något som hon gjorde med råge.

Närodlat och historiskt

Besöker man säteriet idag kan man kliva in i den östra flygeln och ta del av historien om gården och Margareta, har man tur kan man även få höra någon av de sägnen som berättas runt om på Tjörn. Bland annat den om hur hon ska ha halshuggit en student för att ha förfört en adelsfröken. I sägnen beskrivs hon alltid som en grym godsägare som lurade till sig gårdar och mark från bönderna, men det kan man knappast tro när man ser detta café. Här tillagas och bakas utbudet med kärlek. Inredningen i själva lokalen är blandad med gamla möbler och utomhus kan man slå sig ner i trädgården och se ut över de vackra omgivningarna medan man njuter av det delikata kaffe och fika som här serveras.

Mer än bara kaffe

Historia och fika eller mat är dock inte det enda som erbjuds här, för barnen finns en naturlekplats där de kan springa av sig och ha kul. För den som vill promenera bort den delikata kakan de precis åt kan de ta sig runt den 4.2 km långa vandringsled som går genom vacker natur, dessutom erbjuder den fina rastplatser och otroliga utsikter. Skulle man komma hit på kvällen så finns här karpstigen som på kvällarna är upplyst och leder förbi karpdammen, ett vackert ställe att promenera förbi efter en god måltid en varm sommarkväll. Ja det spelar ingen roll hur mycket man än försöker beskriva skönheten av denna plats, hit måste man nästan komma själv för att uppleva det vackra.

Mer än bara kaffe

Du kanske också gillar