Kaffe för finsmakaren

För den som älskar kaffe är valet för vilket man ska välja inte alltid solklart, en del föredrar de vanliga märken som finns i butikerna och dricker sällan något annat än tillexempel Gevalia och Löfbergs Lila. För andra är det viktigt att välja ett kaffe som kopplas till den plats man bor, i Uppsala blir det Lindvalls man föredrar att välja medan man nere i Skåne vänder sig till Zoega´s. Enligt en del av min vänner där nere är det dessutom väldigt viktig att det är just skånerost som dricks, ingenting annat. Oftast och bäst är det dock att låta smaken välja, ja har varit en sådan som växlat mellan våra två mest kända märken så länge jag kan minnas, men en dag var det extra pris på ett annat kaffe i butiken och motvilligt testade jag det, nu är det ingenting annat än Arvid Nordqvist som rinner i min bryggare.

Kaffe från bergen

Dessa kaffesorter klassas dock som vardagliga och för den kräsne skulle detta förmodligen bara duga i nödfall. Jag tänkte istället gå genom en del kaffesorter som anses vara av det finare slaget, till exempel Tanzania Peaberry Coffee. Dessa bönor odlas på bergen Meru och Kilmanjaro och mals sedan ner för att bli ett ljust arabiskt kaffe med en medelkropp och härligt fruktiga och syrliga toner. De allra flesta kaffesorter från Tanzania har en djup och rik smak som ofta hintar om svartvinbär, mjuknar av mot choklad och slutar den vid den efterdröjande söta smaken av kaffe. Vill man testa detta rekommenderas en mellanrost som förser en med en blommande och komplex smak som ofta avslöjar toner av ananas, citrus eller kokosnöt. Den smak som detta kaffet bär är delikat och kan nästan påminn om toner av vin tillsammans med en sammetslen känsla i gommen.

Paradis kaffe

Från Hawaii kan man finna Hawaii Kona Coffee, gjord på en böna som växer ungefär 2000 fot över havet på de fruktbara sluttningarna av Mauna Loa och Hualalai vulkanerna. Detta kaffe är känt för sin rika men ändå lätta och delikata smak med en komplex arom. Olika farmer har lite olika kaffe under sina egna märken, men dessa bör inte vara en mix. Välbalanserat men en medium fyllnad ligger det slätt i koppen med en ljus och glad syrlighet. Kona kaffe avslöjar ofta smöriga och kryddiga kvalitéer med svaga vin toner tillsammans med en utmärkt aromatisk finish.

Den perfekta blandningen

En av de förmodligen mest kända kaffemixerna som finns är Mocha Java Coffee, denna blanding innehåller Arabian (Yemen) Mocha coffee och Indonesian Java Arabica coffee. Dessa två sorter är helt olika men komplimenterar varandras karaktärer väl. De bästa Yemen Mocha kaffet har en livlig intensitet och en trevlig vildhet som komplimenterar den rena och ljusa mjukheten i Java kaffet. Den traditionella mixen av Mocha och Java bönor skapar en komplex men ändå välbalanserad bryggd kopp.  Hos World´s best history of coffee kan man finna information och läsa om hur segelfartygen från Java Island anlände i den stora Yemen porten av Mocha. Här blandades sedan dessa två bönor i trätunnorna på skeppen och skapade den älskade blandningen.

Du kanske också gillar