Ett uppkopplat kafé

Under en dag på stan innehåller ofta ett besök till ett kafé, vare sig det är bara för att ta sig en kopp kaffe, äta en lättare lunch eller för att bara sätta sig ner med en svalkande dryck så är detta mångas val för en paus. Men kaféer är inte bara avsedda för de som behöver en paus under en dag på stan, hit kommer man för att träffa vänner och prata ikapp om det senaste som hänt i ens liv. Det är dessutom en populär plats för arbete, här kan man ha möten på oberoende mark vilket ofta kan hjälpa till när det gäller kreativitet.

Många som studerar vänder sig till kaféer om man behöver byta miljö för en stund för att kunna fokusera bättre, det blir också en perfekt samlingspunkt om man har ett grupparbete som ska utföras. Och vem kan väl ha missat uttrycket ”lattemammor” som syftar på kvinnor som är föräldralediga med sina bebisar, dessa möts ofta upp på något kafé någon gång i veckan och umgås för att komma ut och få den där sociala biten man lätt kan missa när man är hemma med barn.

Början till något stort

Även om de flesta kaféer är samlingspunkter för en stor variation människor, så finns det en del kaféer som är avsedda för speciella ändamål. Det som började som ett ställe dit överklassen kunde vända sig för en kopp kaffe och en kondisbit, utvecklades till kaféer med många olika inriktningar. 1993 kunde man i Washington Post läsa om ett kafé dit man kunde vända sig för att spendera en stund på nätet, detta under en tid då långtifrån alla hushåll hade en dator som de kunde surfa ut på nätet med. Detta växte till 20 bohemiska kaféer fulla av låga bord med inbyggda tangentbord, här kopplade datorerna upp besökarna till andra kaféer som låg runt om USA. Dessa ställen var en del av ett nytt kommunikationsnätverk som kallades SF Net, ett forum både online och live där allt från ungdomar till välutbildade människor möttes.

Internetkaféerna föds

Detta var innan internet hade blivit så stort som det är idag, under denna era fanns inte än det sociala nätverk och de möjligheterna som internet idag erbjuder. Till dessa kaféer kom människor för att flirta, publicera korta noveller och redan då catfisha människor. Det var ett spännande och lockande ställe som snabbt blev populärt, en nymodighet man var tvungen att testa på och det var inte så konstigt att andra tillslut hakade på denna trend. Året efter denna artikel hade publicerats så raffinerade britten Ivan Pope hela konceptet för internetkaféer. Han föreslog ett kafé som skulle kretsa kring åtkomsten av internet, detta som en skillnad till de redan existerande kaféer som mer hade internetåtkomst som en extra del. Det tog inte lång tid innan världens första fullfjädrade internetkafé öppnade i London, stället kallades Cyberia och hade som mål att ge allmänheten åtkomst till en PC och World Wide Web, detta mot en timavgift.

Internetkaféerna föds

Populärt

Denna typ av kafé blev så populär att fler och fler dök upp, redan 1999 lanserades en kedja av internetkaféer runt om i världen. Redan år 2000, då idén exporterades till New York Times Square, var idén att gå någonstans för att bara vara online redan gammal. Nu kunde man komma åt internet hemifrån istället och uppkopplingen var under ständig utveckling. Så för att kunna fortsätta med denna typ av kaféer var man nu tvungen att specialisera sig på olika inriktningar. Nu presenterades möjligheten att faktiskt ladda ner filmer och musik, detta innebar att kaféerna snabbt fylldes av människor som ville ladda sina mp3 spelare fulla med olaglig musik.

En pirats värld

Detta innebar att polisen ofta kom och kollade upp dessa kaféer, de brände upp CD-skivor och kollade mjukvaran på alla datorer. Förutom detta krävde de att få se originalkvitton på alla Microsoftprogram som fanns i datorerna. Men att få fast den som stod bakom det var inte lätt, med en stor mängd människor som använde datorerna var det inte så speciellt enkelt. Dock tog det lång tid för ordentliga lagar om detta att komma ut, förr slapp man lättare undan men idag är straffen bra mycket hårdare och riktlinjerna tuffare.

Lättåtkomligt

Som tur är kommer näst intill alla människor ut på nätet snabbt och enkelt vart de än är idag, både trådlösa nätverk hemma och det mobila nätverket gör det möjligt för en att kolla sin mail vart man än är. Man kan även kolla upp kläder eller annat man behöver köpa innan man faktiskt går till butiken och slår till, handla hem veckans mat och sköta sin underhållning på resande fot. Aldrig förut har det varit så enkelt att med hjälp av Cmore se på film eller serier medan man är ute och reser eller få tiden att gå hos Pokerstarscasino, den perfekta spänningen och tidsfördrivet på väg hem från jobbet. Dagens kaféer erbjuder dessutom allt som oftast en gratis wifi uppkoppling som innebär att en besökare förmodligen gärna stannar lite längre om kaffet till wifi:et smakar bra.

Du kanske också gillar