Ett bra kafé

Vi i Sverige är förmodligen ensamma med vår fikakultur, begreppet är något vi är ganska själva med. Vad som serveras kan variera i mängder men själva begreppet är detsamma, vi ses och dricker kaffe, te eller något annat och har till detta någonting ätbart. Kakor, bakelser eller annat tilltugg serveras tillsammans med det senaste skvallret. Men det är inte alltid vi vill fika hemma, ibland vill vi komma utanför dörrarna och istället ses på ett kafé där man kan sätta sig ner och slippa tänka på disken. Här finns dessutom fler valmöjligheter än man har hemma och man begränsas inte bara till två eller tre valmöjligheter när det kommer till dryck.

Vad vill vi ha?

Idag ploppar det upp nya kaféer lite var stans varje dag, en del specialiserade på vissa saker, valmöjligheterna är oändliga men en hel del av dessa håller en alldeles för låg standard. Vi är E

’förmodligen inte ens i närheten av att nå mättnadspunkten än men med så mycket nya ställen som öppnar måste de som vill överleva på marknaden ha något speciellt och utmärkande att erbjuda, något som skiljer dem från sina konkurrenter. Men vad är det egentligen som utmärker ett kafé som bra? Är det en varm och inbjudande atmosfär? Kanske en bra kvalité på mat och kaffe? Eller är det utbudet av wifi och tidningar?

Wifi och gott kaffe

Det finns faktiskt en del saker som utmärker ett bra kafé och en av dem är wifi. Hit kommer människor som jobbar på språng för att avnjuta en kopp kaffe och kanske äta lite lunch medan de arbetar så ett starkt och stabilt wifi kommer se till att gäster stannar länge vilket också innebär att notan blir större. Men hur stark internetuppkoppling ett kafé än må ha så gör det ingen skillnad om kaffet inte smakar bra. Gästerna som besöker kaféer har blivit mer och mer kräsna när det gäller vilka bönor deras kaffe är malda ifrån, man kommer inte längre undan med att servera billigt eller snabbkaffe. Ser man till att ha gott kaffe kommer gästerna gärna tillbaka, lägger man dessutom till en gnutta lattekonst så ger det stora pluspoäng.

En trivsam miljö

Men ett kafé kan inte bara gå runt på kaffeförsäljning, det måste finnas någon form av tilltugg till detta också. Kaféer är en populär plats för en lunch, men problemet brukar oftast ligga i de hutlösa priser som finns. Man vill kunna komma till ett kafé, antingen ensam eller med vänner, fler än en gång och äta utan att det belastar plånboken alldeles för mycket. Kommer man ensam så är det alltid trevligt om stället har ett bra utbud av tidningar så man kan gömma sig här och ladda batterierna något. Till skillnad från en restaurang där man förväntar sig ett bord och stolar vill vi hellre ha bekvämlighet när vi besöker ett kafé, vi vill kunna sätta oss i en stol eller en soffa som får oss att vilja sitta kvar en stund och njuta av vårt kaffe. Men vad vore något av detta om man inte skapat en trivsam miljö? En väl uppbyggd atmosfär där man riktigt kan känna avkopplingen är perfekt om man vill ha återkommande gäster.

Du kanske också gillar