En paus i Stockholm

Den svenska fikan är ett ganska känt begrepp ute i världen, vi har en massa kaféer lite varstans och inte minst i storstäderna. Här är det vanligt att tillsammans med vänner ses ute på stan för att ta en kaffe eller äta lunch tillsammans, men det är inte alltid så lätt att veta vart man ska ta vägen. Är man inte en flitig cafébesökare så kan målet vara svårt att ha i sikte, men det finns några ställen som står ut i mängden. I vår huvudstad kan vi hitta en massa olika kaféer runt nästintill vare hörn, men det blir lite dyrt om man ska testa dem alla för att hitta sin favorit och då är det bra med lite tips så vi slipper irra runt för att hitta ett potentiellt bra kafé.

Delikata bullar

Nära Mariatorget kan man hitta Fabrique Stenugnsbageri, ett vackert bageri och kafé med en avkopplad känsla och ett utsökt kaffe. Här måste man testa kanelbullarna med kardemumma, en svensk delikatess som bakas lika mycket i de svenska hushållen som på kaféer och bageri. Bagarna på detta kafé har bemästrat konsten av kanel- och kardemummabullar, dessa skulle man kunna äta en av varje dag. Inte långt ifrån detta kan vi hitta ett annat kafé som är värt ett besök. Bland konst studios, design butiker, restauranger och nattklubbar hittar man Coffice. Detta är kaféet med en elegant och minimalisk inredning som bara den i sig är värd besöket, men denna kan man beundra med den underbara doften av delikat kaffe.

Manligt rostat

Vi behöver inte gå långt för att hitta nästa ställe heller, bara några gator bort ligger Pärlans Konfektyr, ett ställe där man kan hitta det sötaste tilltugget till sitt kaffe. Här finns godsaker värda en plats hos Willy Wonka själv, karameller som butiken själva tillagar. En del godsaker är traditionella medan andra är typiskt svenska, så som lakrits tillexempel. En del omslag och fantastiska design gör Pärlans till ett obligatoriskt stopp om man promenerar förbi. Nära Mariatorget kan man även finna Drop Coffee där skäggiga baristas rostar bönorna och lägger stor vikt vid förberedandet av det absolut bästa kopp kaffe du någonsin skulle kunna be om att få.

En känd katt

Har man istället vägarna förbi Drottninggatan kan man kika in på Kafé Esaias som lägligt nog är placerat direkt på Stockholms shoppinggata. Här serveras perfekt kaffe tillsammans med en hel del olika sötsaker värda att njuta av. Man kan slå sig ner inne eller koppla av vid ett av de få borden utanför medan man spanar på människorna som passerar. Ett stenkast bort, gömd på bottenplanet av en gammal byggnad på Kungsgatan ligger ett välkänt kafé, ja om man bor i Stockholm vill säga. Vetekatten är en labyrint av små mysiga rum, alla inredda med en gammeldags elegans. Här bakas de delikata bakverken direkt på plats, och de är helt klart oemotståndliga. Tillsammans med tidiga mornar och en mix av gamla lokala tanter, turister och affärsmän är detta den perfekta platsen för en fikapaus. Vilket av dessa ställen du än väljer att besöka är jag säker på att du kommer bli nöjd med både bemötandet och smaken.

Du kanske också gillar