En paus i Malmö – del 2

För 10 år sedan öppnade tre män en kaffebutik i centrala Malmö, 4 år senare började Dan, Jonas och Johan rosta sina egna bönor i ett rosteri som är placerat i hamnen. Deras varsamt rostade bönor får under namnet Solde´s och finns att avnjuta lite var stans runt om staden. Som hängivna rostare har de en djup uppskattning för special kaffe och de delar mer än gärna med sig av sina kunskaper, erfarenheter och passion med varje gäst som tittar in i butiken.

Många besökare

Baren välkomnar dig dessutom med en fräsch mix av retro detaljer tillsammans i ett rent och modernt utrymme. Under rusningstider kan man se en La Marzocco malare och en espresso maskin likväl som en Mahlkönig´s EK43 och en Hario V60 som alla står u full gång. Här kan man smaka en kopp Kabingara AA från Kenya med underbara fruktsmaker av citrus och plommon, dessutom kan man köpa med sig en påse av dessa bönor som souvenir för att avnjuta vid senare tillfälle.

En plats för arbete

I Malmös gamla stan kan man ta en vacker promenad och kika på historien som här står kvar, det finns en mängd caféer att besöka men nästa guldkorn ligger lite gömt i öst nära kyrkan St. Petri. DJÄKNE är ett ljust och rymligt café som bjuder in en att stanna längre än för bara en kort kaffe paus, här är vissa delar av lokalen designade för att fungera som arbetsställe. Driver man ett litet nytt företag eller arbetar som ensam entreprenör kan man bli medlem och varje dag ta med sig sitt mobila kontor till detta ställe.

Stor variation

DJÄKNE ägs av ett teknologiföretag som heter Menmo vilka följde sin dröm om att gott kaffe är en viktig del av ett bra arbete, de öppnade därför ett café för sina egna anställda. Men det är inte bara deras anställda som kan njuta av det goda svenska special kaffet, alla som besöker cafét kan njuta av både det och Europeiska roster som tillexempel The Barn eller Tim Wendelboe. Här kan man smaka på kaffe ända från Nicaragua som rostats av Sunlaug Coffee CO i England samtidigt som man tar en pratstund med baristorna Luis och Victoria.

Nordiskt guldkorn

Som avslutning har vi ett mysigt och modernt café nära Malmös lilla torg, Noir Kaffekultur, ett litet ställe med mycket att erbjuda. Ägarna av detta ställe är väldigt varsamma när det kommer till att skapa de egna recepten till sina smörgåsar och bakverk. Man kan testa det mörka surdegsbrödet med avocadokräm, fetaost och granatäpple som ett delikat exempel från deras meny. Och på samma sätt som de väljer ingredienser för den mat de serverar, väljer de varsamt ut vilket kaffe som här får serveras. Noir´s espressoblandning har tillverkats speciellt för detta café av LOVE Coffee Roasters i grannstaden Lund. Det överläggande premium konceptet av Noir har gett cafét en plats på många listor över vilka restauranger man bör besöka så som White Guide, en lista som innehåller de bästa ställen i Norden.

Du kanske också gillar