En paus i Malmö – del 1

Med två av våra största städer avklarade är det dags att bege sig till en tredje för letandet av gott kaffe och en lugn stund. Malmö har precis lika mycket att erbjuda som både Stockholm och Göteborg, närheten till Danmark gör denna stad till en välbesökt sådan och många i Sverige som bilar vidare ut i Europa passerar här genom, så därför är det dags att ge lite tips om vart man kan få den bästa koppen kaffe i denna stad.

Vietnamesiska smaker

I den södra delen av Malmös centrum kan man hitta en väldigt liten men modern kaffebar där disken är byggd av obehandlat trä och den del av inredningen som fångar alla gästers uppmärksamhet. Ägaren, Mia Lu, är en kvinna från Vietnam som råkar vara det tredje största kaffe exportören i världen. Hon vet mycket väl hur man förbereder en klassisk espresso baserad dryck med hjälp av sin La Marzocco maskin. Men här kan man också få en kopp bryggkaffe som smakar utsökt, dock kan man välja att be henne servera sin favorit vilket ger dig kallt kaffe serverat med is.

Ugglornas hem

Ett annat café som är värt ett besök är Uggla som man hittar i ett hörn på en byggnad vid Sakt Knuts Tog, ett café med en ugglestaty utanför, under ett besök här kan man även försöka hitta alla de ugglor som finns gömda runt om på cafét. Här serverar man kaffe som kommer från specialrosterier så som Coffee Collective i Danmark eller Solde. Vill man få den bästa rekommendationen  för dryck an man fråga de anställda, bland annat Johanna som arbetar som jazz sångerska på kväller och barista på dagen. Hon skulle rekommendera en cortado med havremjölk. Vill man istället ha en vanlig kopp bryggkaffe kan man beställa en snut, döpt efter polisen eftersom de gillar starkt filterkaffe.

Specialsortiment

Mitt i centrala Malmö hittar man en mix av gamla byggnader och moderna shoppingcenter, denna mix gör det nästan osannolikt att under 1 kilometer bort ligger Öresund, platsen där Östersjön möter Nordiska havet. Inte långt bort från en av de många kanalerna som genomkorsar staden kan man stanna till på ett av de bästa ställena för en paus, Te & kaffehuset. I sortimentet av speciella kaffemärken som de säljer finns välkända svenska rosterier så som Johan & Nyström, men man kan också hitta bönor rostade av små rosterier i södra Sverige. Däribland finner man Per Nordby, en man från Göteborg. En italienska barista ökade portfolion för stället med några italienska kaffesorter, ett exempel är Caffé Piansa från Florens. Affären erbjuder också små sållhållnings maskiner och malare vilket gör denna maskin till en guldgruva för kaffeentusiaster.

En trevlig paus

Men man kan inte bara köpa kaffe på påse och ta med sig hem här, man kan också sätta sig ner i den mysiga miljön och se på fina svartvita fotografier medan man avnjuten en god kopp kaffe. Här rekommenderas bland annat FAT Espresso från Dellerhagen, ett litet rosteri som drivs av en medarbetare till Johan & Nyström. Det är som en perfekt klassisk cappuccino som görs i Synesso maskinen mitt i den stora affären.

Du kanske också gillar