En paus i Göteborg

Människorna här i Sverige dricker mer kaffe än någon annanstans i världen, vilket tillsammans med våra långa kalla vintrar gör det lätt att förstå varför. Men vart man ska hitta det där extra goda kaffet är alltid ett problem, även om vi bor i den staden så kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig för att få sig en kopp kaffe och någonting sött att äta till, antingen själv eller med vänner. Ett cafébesök handlar dock om mer än bara en kopp kaffe, det är hela atmosfären, konversationerna och godsakerna som kompletterar. I förra artikeln tipsade jag om några ställen för en kopp kaffe i Stockholm, och nu har turen kommit till Göteborg.

Rosteri och showroom

Här kan man besöka Da Matteo, ett rosteri och bageri som förser sig själva och andra kaféer med kaffe. De finns på fler ställen i Göteborg och alla har någonting annorlunda att erbjuda. Ett av dem är innästlat i en korridor av ett pittoreskt shoppingdistrikt där man kan få kaffe från ett par Clover maskiner, eller espresso från La Marzocco. Här smakar kaffet utsökt och är man i närheten bör man svänga förbi för en smakupplevelse. Några kvarter därifrån kan man sätta sig ner till en hjärtligare taxa, men här bryggs inte varje kopp för sig. Däremot kan man bege sig ut genom bakdörren, korsa en liten parkering och finna sig själv i en gammal lagerlokal som har förvandlats till ett showroom. Denna luftiga mötesplats rymmer ett bageri, ett rosteri och en skinande kollektion av bryggutrustning för hemmet. Här kan man köpa sig en kopp nyrostat kaffe och njuta av den vid ett bord eller ta en tur runt rosteriet.

Kaffe på Haga

På vägen mot slottsskogens park hittar vi TheKitchen, ett mysigt litet kafé med endast 10 bord, både uppe och nere är det inrett med vita möbler och flaggväv. Här finns de vanliga salladerna och tilltuggen som är standard på kaféer, men man kan också få en skål med smoothie till sitt morgonkaffe. En fyllig och söt smak av kanel ger en fräsch frukost att starta dagen med och ser väldigt ljuvlig ut. Vill man besöka ett annat kafé på Haga så kan man besöka Caféva som erbjuder en vanlig nordisk frukostbuffé på ett lite annorlunda sätt. Samtidigt som de ger fantastiska valmöjligheter av te, kaffe och ost så finns här också en underbar müsligröt med valmöjlighet mellan äppelsås och fruktsylt. Den nötiga konsistensen blir en välkommen variation som passar bra till den mörka träinredningen.

Frukost med kärlek

På Haga Nygata kan vi även finna Le Petit Café, ett väldigt populärt sådant dessutom. Frukostbuffén serveras med te eller kaffe, bärsmoothie, fralla och den vanliga delikata blåbärs sconesen. Dessutom får man yoghurt som man kan toppa med frukt, müsli, nötter och fröer. På helgerna höjs priserna men den knäppa inredningen och den hjärtformade skålen gör det värt besöket ändå. Blir man sugen på kaffe under shoppingturen däremot så bör man bege sig till Vallgatan 12. Här är golv till tak dekorerat med växter och känns inte så mycket café som det känns som ett växthus. Här kan man avnjuta en god kopp nybryggt kaffe medan man kikar på mode och inredningsdetaljer.

Du kanske också gillar