Caféer i historien

Själva definitionen av ett café är en inrättning som serverar kaffe, te och andra drycker tillsammans med kaffebröd och ofta någon lättare lunch. Det finns många caféer som kombinerar just serverings delen med ett konditori där man tillverkar eget kaffebröd och bakverk, här brukar man även sälja bakverk och kaffebröd till kunder som önskar förtära detta hemma istället. Själva konceptet med kaffehus är inte jätte nytt men till skillnad från mycket annat kan man nog räkna det som hyfsat ungt i alla fall. I slutet av 1400-talet finns det uppgifter om ett så kallat kaffehus i Mekka och 1554 vet man att två kaffehus ska ha öppnats i Konstantinopel. I Persien öppnade man de första kaffehusen under Shah Tahmasp I:s styre vilket var mellan 1514-1576. Att de utvecklades i just Mellanöstern beror på hur de rivaliserande osmanska och safavidiska stormakterna uppmuntrade till handel genom utbyte med exotiska varor och kryddor på handelsvägar som de höll säkra.

Caféer i historien

En skildring av upplevelser

I slutet av 1600-talet besökte den franske resenären Jean Chardin Persien, här besökte han kaféer i städerna Isfahan och Tabriz. Dessa upplevelser var sedan något han gav en levande skildring av, han skriver om hur dessa ställen till en början besöks främst av överklassen men efterhand som de bedrevs så kom dök en mer folklig skara upp. Här spenderade välbärgade män sin fritid, de kunde här föra allvarliga diskussioner om politik likväl som de kunde ägna sig åt lättsamma spel. Hit kom vandrande dervischer som höll predikningar, sagoberättare och diktare underhöll gästerna.

Drivs än idag

Köpmän som besökte Mellanöstern förde med sig kaffet till västerlandet och de första noteringarna om ett kaffehus i Venedig finns från år 1647. Tre år senare ska det ha öppnat ett i Oxford och sedan ploppar de upp i Hamburg och Wien. Några av världens äldsta caféer som fortfarande är i bruk kommer från denna tid. Café Procope öppnade i Paris 1686, I Leipzig finner man Zum Arabischen Coffe Baum som öppnade 1711 och slutligen Café Florian i Venedig från 1720. Ett besök på något av dessa ställen ger inte bara en kopp gott kaffe utan även en liten bit av historien.

Svenska gamla pärlor

Här i Sverige var det Stockholm som fick äran att vara hem till det allra första kaffehuset under det tidiga 1700-talet. Det äldsta café vi har är dock Sundbergs konditori som är beläget i Stockholm, detta grundades 1785 och har funnits i samma lokaler sedan 1793. Men vi har en hel del fler caféer som, även om de inte är från 1700-talet, är väldigt gamla. I Växjö kan man besöka Broqvist konditori som har haft öppet sedan 1876, befinner man sig istället i Uppsala finns där Café Ofvandahls som slog upp dörrarna 1878. Göteborg är inte mycket sämre de heller, här kan man ta sig en paus på Junggrens Café som funnits sedan 1895. Idag kan man finna caféer lite varstans och många riktar in sig på den gamla känslan, det är fortfarande lika populärt att sätta sig ner på ett café, antingen ensam eller med sällskap, och ta sig en så kallas fika.

Du kanske också gillar