Att bli en barista

När man går till ett café för att antingen ta en dryck med sig eller sätta sig och ta en fika med en vän så sker det magi bakom disken. För kunder ser det ut som att baristan grejar lite där bakom och helt plötsligt är drycken färdig. Det ser inte svårt ut och fort går det. Men hur svårt är det, egentligen?

En bartender för kaffe

Barista betyder bartender för kaffedrycker på italienska. I Italien så tillreder en barista olika sorters drycker men i engelskspråkiga länder så är det främst espressobaserade drycker och andra drycker som är tillredda i en espressomaskin som står på baristans tillredningslista. Men en barista behöver kunna mycket mer än att bara göra kaffedrycker av olika sorter. En barista måste ha kunskap om råkaffebönor, ett exempel på en sådan kunskap är olika kaffebönors ursprung. Om en kund undrar vad det är för bönor som finns i den aktuella maskinen så måste en barista kunna svara på detta. De måste också kunna hantera de olika maskinerna som används och lära sig tekniker.  Som barista lär man sig också skumma mjölk på det bästa sättet och när man häller upp drycken kan man i skummet skapa ett konstverk till exempel ett hjärta.

Men en baristas uppdrag stannar inte vid att enbart stå vid kaffemaskinen, den har ofta övriga uppgifter som att vara ett cafébiträde, servitör och kallskänka. En barista kan till exempel också få tillreda sallader, plocka disk och torka av borden. Stå i kassan är också en vanlig uppgift. Eftersom de jobbar på ett serviceställe så är det väldigt viktigt att en barista vet hur man bemöter kunder på det bästa sätt.

Man kan tro att det bara är att trycka på en knapp på en maskin och vips så är kaffet tillrett. Det finns en del maskiner som är så automatiserade men andra är manuella och kräver mer kunskap. Kunskap som att veta exakt mängd och nyans i varje kaffe, anpassa detta till kundens önskemål men även andra faktorer.

Baristautbildning

Man blir ofta upplärd på den arbetsplats man arbetar på. Det finns olika typer av utbildningar som sträcker sig från några timmar till några dagar. Ett fåtal är även ännu längre. Det beror på vilken nivå man ska utbilda sig på, grund eller tävlingsutbildning. Men man behöver inte vänta på att få ett arbete på ett café för att kunna utbilda sig till barista. Det finns utbildningar som man kan gå även utanför arbetsplatsen. School of coffee har baristautbildningar men också tilläggsutbildningar för redan utbildade baristor. När man är en barista kan man arbeta på till exempel caféer och coffee shops. Men de finns också de som blir anställda på andra företag som kaffeexperter.

När man bestämmer sig för att bli en barista så har man bestämt sig för att bli en expert. Man får den största kunskapen om kaffe och hur den bäst tillreds. Väljer man att bli en barista kan man även få vara en liten konstnär, för i skummet som kan bli ovanpå en dryck kan det skapas en liten bild. En bild som gör att man imponeras och inspireras.

Du kanske också gillar