Allt om Americano, kaffe

Bryggkaffe, espresso och Americano. Alla tre är svart kaffe men på olika sätt. De tre skiljer sig åt i tillredning och framförallt i smakupplevelsen. Nu är det dags för Caffe Americano få uppmärksamheten den förtjänar!

Vad är en Americano?

En Americano tillreds genom att först göra en enkel eller dubbel espresso och sedan toppa av espresson med varmt vatten. Mängden vatten reglerar hur starkt kaffet ska bli, men generellt är proportionerna för en Americano 1 tredjedel espresso och 2 tredjedelar vatten. Vill man ha en svagare kaffe häller man på mer varmt vatten, föredrar man en lite starkare variant minskar man vattenmängden. Alla baristor har sitt eget sätt att göra en Americano, så har man ett specifikt sätt man föredrar är det bäst att prata med baristan innan han eller hon sätter igång med beställningen. Vill man göra en egen Americano behövs en espressomaskin för att få det lika gott som på favorithaket.

Rent krasst är Americanon en utspädd espresso, men det uttrycket gör inte Americanon rättvisa. Den har en unik smak som är annorlunda från både espresso och bryggkaffe och är mångas favoritdryck. När det kommer till styrka ligger den på samma koffeinnivå som en bryggkaffe. Mjukheten från espresson bibehålls i Americanon, men självklart kan inte Americanon tävla med espressons intensitet. Däremot har Americanon jämfört med bryggkaffe en rikare och starkare smak.

Med crema eller utan crema

Med sina två ingredienser är Americano en dryck som är svår att göra fel. Ändå finns en diskussion i baristakretsar om hur den bästa Americanon görs. På vilket sätt kan man då göra en dryck med två ingredienser olika? Jo, det handlar om vad som hamnar i koppen först – det varma vattnet eller espresson. Skillnaden mellan “vatten först, espresso sen” och “espresso först, vatten sen” handlar om en sak – crema. Crema är namnet på skummet som skapas när en espresso bryggs. Creman lägger sig som ett tunt lager skum på ytan på kaffet. Gör man espresson först och häller på vattnet efteråt blandas creman i drycken och skummet försvinner. Crema ger ytterligare en smakdimension, men inte alla tycker att det förhöjer smaken. Creman gör nämligen att Americanon blir mer lik espresso. Så tycker man om skummet på espresso ber man baristan att hälla på varmt vatten först, och vill man hellre ha något som liknar bryggkaffe ber man om att få espresson upphälld först och det varma vattnet sen. Den metod som är vanligast är espresso först och vatten sen, troligen på grund av att Americanon mest trolig uppkom för att likna bryggkaffe. Läs mer om det i nästa stycke!

Historien bakom Americano

Det finns flera historier om hur Americanon kom till världen och varifrån dryckens namn kommer. Caffe Americano betyder amerikansk kaffe på både italienska och spanska och ger en ledtråd till en av de mer trovärdiga historierna om kafferdryckens uppkomst. Historien berättar att det var amerikanska soldater stationerade i Italien under andra världskriget som saknade bryggkaffet de drack hemmavid. För att stilla suget på hemmakaffe gjorde soldaterna det som blev mest likt – och hällde ner varmt vatten i italienarnas starka espresso. En Americano var född!

Du kanske också gillar