Blog

Kaffe är namnet på både bäret som kommer från kaffebusken, och den dryck som framställs från dess frön, eller kaffebönor som fröna också kallas. Kaffe har sitt ursprung i Etiopien där kaffebusken än idag växer vilt. Dock är det Brasilien som numera toppar listan över världens största kaffeproducenter. I Sverige har det druckits kaffe sedan 1600-talet och Sverige är idag, tillsammans med Finland, världens största kaffekonsumenter. Den genomsnittlige svensken dricker drygt tre koppar per dag och kafferasten tycks vara en självklarhet, men hur blir kaffe egentligen till?

Från planta till dryck

Kaffeplantan trivs bäst på hög höjd och i tropiskt klimat. Blommornas doft påminner om jasmin och bären är röda med en eller två frön inuti. Det kan ta tre till fyra år innan kaffeträdet får någon frukt. Vid odling av kaffe används ofta mycket stora mängder bekämpningsmedel vilket inverkar på natur, djur och människor. Endast cirka sex procent av världens kaffe odlas ekologiskt, med Mexiko och Etiopien som största ekoproducenter. Det kaffe som producerats utan vare sig konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel är märkt med KRAV eller EU-loggan.

kaffeplanter

Bären skördas oftast för hand, omkring en gång om året, vilket är så lång tid det tar för de röda bären att mogna. Bären kan skördas genom att både gröna (omogna) och röda (mogna) bär skrapas av från kvisten, för hand eller med hjälp av en maskin. Ett annat sätt är att för hand endast plocka de röda, mogna bären. Om frukterna skördas när de är gröna kan en större skörd utvinnas till ett lägre pris. Att skörda bären när de är röda och mogna ger bättre smak, men till ett högre pris då processen är mer tids- och resurskrävande.Direkt efter att bären skördats påbörjas processen med att separera bönorna från fruktkött och skal, vilket kan göra enligt olika metoder. Denna process har stor inverkan på bönans doft och smak. Den så kallade våta metoden innebär att bönorna plockas ut ur frukterna inom ett dygn efter skörd för att tvättas och behandlas genom fermentering. Därefter torkas bönorna och till sist polerar man de för att få bort det sista skalet. Den andra metoden kallas för dentorra metoden och innebär att frukterna först får soltorka i sju till tio dagar så att skalet och fruktköttet skrumpnar ihop. Det torra metoden kräver mindre vattenresurser men är mer tidskrävande. Den våta metoden ger en syrligare smak medan den torra metoden ger kaffet en sötare och fruktigare smak. När behandlingen är färdig rensas och sorteras bönorna efter bland annat storlek och färg. Skadade och missfärgade bönor rensas bort.Det är först vid rostningen som kaffebönans egentliga egenskaper kommer fram, genom frisättning av de ämnen som ger kaffet dess unika smak. Rostningstiden varierar beroende på vilken styrka som eftersträvas. En kortare rostningstid på några få minuter ger ett ljusrostat kaffe, medan en längre rostningstid ger ett mer mörkrostat kaffe med starkare smak. Slutligen återstår att mala och brygga kaffet. För att få ut så mycket smak som möjligt mals bönorna med fördel hemma i samband med bryggningen. Generellt gäller därefter att ju mer finmalet kaffe desto kortare bryggningstid.

Läs mer

På 400-talet satt en etiopisk herde vid namn Khaldi och lade märke till att hans getter blev energiska när de åt av en viss sorts röda bär. De hoppade och skuttade runt. Khaldi blev nyfiken. Han plockade en säck av bären och tog dem med till ett kloster i närheten. Munkarna ansåg bären oätbara men provade att koka en dryck av dem. De blev lika fulla av energi som getterna. Världens första kopp kaffe var född. Klostret kom att kallas ”Det vakna klostret” på grund av kaffets uppiggande verkan.

Kaffets segertåg

Kaffet gjorde omedelbar succé runt om i världen. Drycken färdades från Arabiska halvön och Mellanöstern, vidare till Turkiet och därifrån Europa. Om drycken fick drickas eller ej diskuterades i början. När påve Clemens VIII tillät kaffet gjorde drycken snabbt ett segertåg i världen. Numera är de nordiska länderna ledande kaffekonsumenter med Finland i topp på cirka 12 kg kaffe per person och år. Svenskarna ligger inte långt efter med en genomsnittskonsumtion av 3 koppar per dag. ”Swedish fika” har till blivit ett internationellt begrepp. Kaffe är idag världens populäraste dryck. Det dricks till och med mer kaffe än vatten!

Varmt, fuktigt, högt

kaffen arabica växten

Kaffe odlas i ungefär åttio länder, alla kring ekvatorn. Frost och kyla är kaffebärets fiende. Nederbörden ska vara hög och temperaturen får inte understiga 24 grader för till exempel Arabica-bönan. Brasilien, Colombia och Vietnam är de största odlarna. Kenya, Indonesien och Indien är andra stora kaffeproducenter. Det finns cirka sextio olika kaffesorter, men endast två är av kommersiell betydelse – Arabica och Robusta. Arabica anses vara den bästa bönan och växer på hög höjd. Busken är svårodlad och bären måste plockas en och en för hand. Smaken är mild och fin. Robusta, som inte kräver lika hög temperatur och höjd över havet, går åt det beskare hållet. Robusta innehåller också dubbelt så hög koffeinhalt. I Colombia odlas de bästa bönorna på bergssluttningar. Luftfuktigheten är hög och jorden är bördig. Här odlas uteslutande Arabica, som anses vara den bästa kaffebönan. I Etiopien, kaffets ursprungsland, odlas kaffe i stor utsträckning. Det syrliga kaffet som produceras här älskas av etiopierna själva.

Rostning från ljust till mörkt

Man skördar bären, som är stort som ett körsbär, precis när de skiftar från grönt till rött. Det är kärnorna i bären man vill åt. För att komma åt dem finns två metoder, den våta och den torra. Den våta innebär att man lägger bären i vattenbad för att sedan fermenteras. Vid den torra metoden torkar man bort fruktköttet i solen. När allt fruktkött är borta tvättas och poleras bönorna. De sorteras in efter storlek och färg. Vid rostningen kommer hela bönans arom och smaker fram. Vid en temperatur av 204 grader ”poppar” kaffebönorna och blir dubbelt så stora. Då är bönorna oljiga och gyllenbruna. En kort rostning på 7-8 minuter ger en ljusare böna och smak, 14 minuter eller längre tids rostning ger en mörkare och beskare smak. Hur fint eller grovt bönorna ska malas beror på hur kaffet ska tillredas. Espresso vill ha en fin malning, ungefär som mjöl, kokkaffe kräver grövre malning och bryggkaffe däremellan.

Läs mer

Den varma, mörka och energiskapande dryck som känns igen som Kaffe, kom ursprungligen från ett område i Etiopien. Kaffe kom till Sverige 1685, och idag är den en del av vardagen för de allra flesta svenskar. Man dricker kaffe innan jobbet, på jobbet, efter jobbet och efter middagen. Man dricker kaffe med sina kollegor, sina vänner, på sin dejt. Den genomsnittliga svensken dricker 9 kilo kaffe på ett år. Men- är kaffe hälsosamt?

Läs mer

Kaffe sägs ju vara livets dryck och det är nog de flesta beredda på att hålla med om. Kaffe fint i alla dess smaker, former, märken. Kaffe är rostade bönor eller bär faktiskt som växer på en buske.
De mest kaffedrickande länderna är Sverige och Finland.

Läs mer

Är man sugen på en extra god kopp med kaffe bör man fundera på att köpa med sig hem kaffemjölk eller kaffegrädde nästa gång man befinner sig i en mataffär eller nästa gång man gör sin beställning på mat online. Perfekt för alla som tycker om kaffe och kallar sig för stora kaffe-älskaren att ha lite kaffemjölk eller kaffegrädde i sin kopp med kaffe. Med kaffemjölk eller kaffegrädde kan man förvänta sig en kopp med kaffe som är riktigt god, likt kaffet på ett bra café men som nu är möjligt att göra hemma i det egna köket. Kaffemjölk och kaffegrädde är alltså mjölk och grädde som är gjort specifikt så att man ska kunna ha det i kaffet.

Läs mer

Sverige är till och med internationellt sätt kända för att älska att fika. Här anses det såklart som en självklarhet att sätta sig ner med en kaffe, några kakor att äta tillsammans med kaffet och gott sällskap medans i många länder är det vanligt att bara beställa en kaffe för att ta med sig eller bara sitta kvar på cafét en kort stund.

Läs mer

För att förstå varför just Kopi Luwak eller Sibetkaffe är det dyraste, måste man förstå processen i tillverkningen. Vad gör då då att avnjutaren av denna lyxvara kan tänka sig att betala upp till 1000 kronor för en kopp? Jo, Kopi Luwak har en unik mjuk och len kvalitet, utan kaffets vanliga bitterhet som gör avnjutandet till en överlägsen smakupplevelse.

Läs mer

Det är inte någon hemlighet att svenskar dricker mycket kaffe, gärna flera koppar om dagen. Många vet däremot inte bakgrunden till kaffet. Hur upptäcktes det? Vart odlas det? Hur är processen från kaffebusken till affären? Svaren finns i denna artikel.

Läs mer

För den som älskar kaffe är valet för vilket man ska välja inte alltid solklart, en del föredrar de vanliga märken som finns i butikerna och dricker sällan något annat än tillexempel Gevalia och Löfbergs Lila. För andra är det viktigt att välja ett kaffe som kopplas till den plats man bor, i Uppsala blir det Lindvalls man föredrar att välja medan man nere i Skåne vänder sig till Zoega´s. Enligt en del av min vänner där nere är det dessutom väldigt viktig att det är just skånerost som dricks, ingenting annat. Oftast och bäst är det dock att låta smaken välja, ja har varit en sådan som växlat mellan våra två mest kända märken så länge jag kan minnas, men en dag var det extra pris på ett annat kaffe i butiken och motvilligt testade jag det, nu är det ingenting annat än Arvid Nordqvist som rinner i min bryggare.

Läs mer